Cantitatea precipitațiilor din acest an a bătut recordul ultimilor ani în județul Satu Mare. În ianuarie au căzut 55,8 l/m², în februarie 45,8 l/m², iar recordul lunii martie este de 175 l/m². În martie, deci, a căzut cu 100 de litri mai multă precipitație, decât nivelul normal din această perioadă.
Conform datelor de mai sus, față de media anuală, ianuarie a adus cu 12,7l mai mult, februarie cu ”doar” 4l pe metrul pătrat. Acest fenomen e valabil și în cazul lunii aprilie, căci în prima săptămână au căzut deja 25l/m².
În județ, toamna trecută au semănat 28.600 ha de grâu, 3.900 ha de triticale, 2.200 ha de orz și tot atâta de rapiță. Aceste plante, se pare că încă rezistă apei, se presupune că din cauza secetei de anul trecut. Însămânțarea de primăvară însă este în pericol, fiindcă, în cazul în care acesta în 3-4 săptămâni nu are loc, agricultura județului va suferi daune mari – a aflat partium.eu de la specialistul Direcțiunii Agriculturii.
În general, situația e cel mai bun în zona Careiului, permeabilitatea solului chiar îi îndeamnă pe agricultori la muncă.
Conform specialiștilor, dacă primăvara mai întârzie, în piețe vor avea loc scumpi. Din cauza sistemului eronat al depozitării, zarzavaturile de anul trecut sunt aproape epuizate, iar cele importate vor fi și ele mai scumpe.