Semnalele publice transmise în mai multe rânduri de către prefectul Eugeniu Avram privind limitarea fenomenului tăierilor ilegale din pădurile de pe raza judeţului Satu Mare au avut un efect relativ redus.

Există în continuare numeroase plângeri din partea cetăţenilor, mai ales din zona Oaş, legate de defrişările de pe terenurile lor, existând suspiciuni de complicitate din partea unor funcţionari în acoperirea acestor fapte.

Pentru a transmite un mesaj clar tuturor celor care nu înţeleg să respecte legea, prefectul judeţului a cerut, în cadrul unei întâlniri organizate miercuri, declanşarea de verificări la gaterele din judeţ şi un plan mult mai drastic de acţiuni de identificare şi sancţionare a infracţiunilor la regimul silvic.

Cea mai mare problemă invocată de reprezentanţii instituţiilor din domeniul silvic se referă la suprafeţele încă mari de pădure din judeţul Satu Mare care nu se află în paza şi administrarea unui ocol silvic, de stat sau privat şi unde se înregistrează cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de copaci, producând pagube proprietarilor.

Lipsa contractelor de administrare se datorează şi situaţiei materiale precare a multora dintre proprietarii acestor păduri, de cele mai multe ori fiind vorba de persoane în vârstă şi care abia au bani să supravieţuiască.