La fel ca în majoritatea localităţilor cu populaţie de etnie germană din judeţul Satu Mare, la Căpleni vor avea loc duminică manifestări pentru comemorarea a 67 de ani de la deportarea şvabilor în lagărele de muncă forţată din Uniunea Sovietică.

Din Căpleni au fost deportaţi în prima lună a anului 1945 nu mai puţin de 355 de persoane, din care 61 nu s-au mai întors niciodată, fiind înmormântaţi în pământ străin, în regiunea Doneţk din Ucraina. Majoritatea lor au decedat din cauza foamei, a frigului şi a condiţiilor inumane în care trebuiau să muncească, singura lor vină fiind apartenenţa la etnia germană, pedepsită de învingătorii din cel de-al II-lea Război Mondial în baza culpei colective.

În amintirea lor, dar şi a celor care, după multe suferinţe, s-au reîntors în satul lor natal, dar între timp au părăsit această lume, se va celebra o slujbă religioasă la biserica din comună, după care vor fi depuse jerbe de flori la monumentul închinat deportaţilor.

După ceremonia oficială, supravieţuitorii lagărelor sovietice şi aparţinătorii lor vor fi invitaţi la căminul cultural, la un prânz la care vor servi preparate tradiţionale din porcul pe care l-au sacrificat la sfârşitul săptămânii trecute membrii filialei locale a Forumului Democrat German.