În vederea marcării Săptămânii Mobilităţii Europene, care în acest an are ca temă principală „Mijloace alternative de transport”, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, în parteneriat cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Vetiş şi Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Gospodărire a Apelor din regiunea Tisa de Sus din Mateszalka – Ungaria, a organizat vineri dimineaţa o amplă acţiune prin care s-a promovat mersul pe bicicletă şi cu mijloacele de transport în comun – ca mijloace alternative de deplasare în judeţul Satu Mare.
Acţiunea a debutat la ora 9, când dintr-o barcă gonflabilă a fost lansată pe Someş o plută realizată din peturi de către elevii Eco Şcolii nr. 10 Satu Mare. În paralel cu deplasarea bărcii pe Someş, pe digul drept al Someşului a pornit şi o caravană a cicliştilor, la care au participat aproximativ 200 de tineri şi vârstnici, precum şi viceprimarul Municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.
Ei s-au deplasat până la graniţa cu Ungaria de la Oar, unde au participat la o dezbatere publică despre oportunităţile implementării Proiectului „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş” depus spre finanţare prin PHARE CBC RO-HU în care APM Satu Mare este aplicant, iar parteneri sunt Asociaţia KIUT din Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor din Satu Mare.