Peste 20.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la Satu Mare în data de 3 iulie, la ceremonia de beatificare a episcopului-martir Scheffler Janos. Slujba festivă va fi celebrată de cardinalul Erdő Péter şi de nu mai puţin de 35 episcopi şi 150 preoţi romano-catolici, în prezenţa nunţiului apostolic Francisco Javier Lozano, dar şi a unui mare număr de înalte feţe bisericeşti care reprezintă alte culte.

Scheffler Janos a fost numit episcop al Diecezei Romano-Catolice a Sătmarului în 1942 şi în cei zece ani de activitate în această funcţie a fost cunoscut pentru sensibilitatea sa socială şi apărarea celor nevoiaşi sau persecutaţi de toate regimurile care s-au succedat în acele vremuri.

Deoarece s-a opus intenţiei comuniştilor de a scoate Biserica Catolică din România de sub conducerea Papei de la Roma, Scheffler Janos a fost arestat şi a murit în 1952 în închisoarea de la Jilava, în aşteptarea procesului ce i-a fost intentat de autorităţi.

Rămăşiţele sale trupeşti au fost aduse în secret la Satu Mare, cu ajutorul preotului ortodox al închisorii, iar acum au fost depuse pentru odihnă veşnică sub un monument funerar ridicat în incinta Catedralei Romano-Catolice din centrul oraşului. Beatificarea din 3 iulie va însemna recunoaşterea oficială a sacrificiului său suprem pentru credinţă şi biserică.