Intregul teritoriu al comunei, inclusiv cele 3 sate: Andrid , Dindesti si Irina, prezinta numeroase urme de cultura materiala reprezentative pentru diferitele epoci ale istoriei stravechi si vechi. Sunt reprezentate aici, incepand din epoca pietrei slefuite (neolitic), epoca bronzului, perioada corespunzatoare oranduirii sclavagiste, perioada marilor migratiuni si fireste, perioada de formare a poporului roman, care din punct de vedere cronologic se suprapune celei a marilor migratii, in cea mai mare parte.
Andrid

Primăria Comunei Andrid

Str.Principală nr. 508

Cod postal 447010

Telefon: +40-0261820409

E-mail : andrid@cjsm.ro;

primar@primariaandrid.ro

Primar: Papp Tibor

Telefon : +40-0728966314

E-mail : primarandrid@cjsm.ro ;

primar@primariaandrid.ro

Viceprimar: Muresan Radu

Telefon : +40-0728966310

E-mail :viceprimarandrid@cjsm.ro

Secretar: Rendes Gheorghe

Telefon : +40-0745612889

E-mail : secretarandrid@cjsm.ro

Teritoriul comunei Andrid este situat in Campia de Vest a tarii, pe subunitatile acesteia: Campia Careiului si Campia Ierului. Campia Careiului, pe care se situeaza aproximativ 60% din suprafata satelor Andrid, Drindesti si Irina este ridicata cu 3-10 m pe linia de separatie fata de Campia Ierului.

Aspectul microreliefului este in general uniform, remarcindu-se totusi cateva denivelari produse probabil prin scurgerea apelor spre Ier.

Scurt Istoric

Evul Mediu incepe in aceste locuri cu o populatie libera, organizata in obsti satesti. Existau doua feluri de proprietati:una privata si una obsteasca.

Atestarea documentara a satelor componente ale comunei Andrid: Irina – 1278, Dindesti – 1323, Andrid – 1332.

In perioada 1829 – 1839 teritoriul comunei Andrid a fost marcat de puternice miscari telurice. Astfel, s-au produs 6 cutremure importante cu magnitudinea intre 6-7 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replici.
Consecintele au fost devastatoare: toate casele din zona au fost daramate, iar bisericile grav afectate, unele chiar distruse. Holera din 1831 a secerat si ea multe vieti omenesti.

Festivalul berzelor

Se desfasoara anual, in luna august, cu data de inceput anul 1997, cand localitatea Andrid a fost declarata “Sat european al berzei”, onoare ce se acorda anual cate unei localitati dintr-o tara europeana.

Ziua satului

La Dindesti, s-a incetatenit obiceiul ca in fiecare an, in ultima duminica a lunii iunie, sa se sarbatoreasca, cu participare masiva, Ziua satului. Se organizeaza diferite manifestari culturale si sportive, folosindu-se cu preponderenta baza sportiva, gradina de vara sau strandul cu apa termala.