Comuna Ciumesti este asezata în partea vestică a judeţului, la o distanţă de 50 km de reşedinţa de judeţ şi 13 km de Carei, teritoriul administrativ al comunei prelungindu-se până la graniţa cu Ungaria.
S-a format ca şi comună separată în anul 2004, după ce trei localităţi s-au dezlipit de comuna Sanislău (Ciumeşti, Berea şi Viişoara).Localitatea actuală a fost atestată documentar pentru prima dată în 1306.

Ciumesti

Primăria Ciumeşti
447262 Ciumeşti
Telefon: +40-0261821280
E-mail : ciumesti@cjsm.ro;
primariaciumesti@yahoo.com

Primar: Schwarczkopf Ioan
Telefon : +40-0743075410
E-mail : primarciumesti@cjsm.ro;
primariaciumesti@yahoo.com

Viceprimar: Gnandt Magdolna
Telefon : +40-0743739868
E-mail : viceprimarciumesti@cjsm.ro

Secretar:Silaghi Erika
Telefon : +40-0745655591
E-mail :secretarciumesti@cjsm.ro

Comuna Ciumesti este asezata în partea vestică a judeţului, la o distanţă de 50 km de reşedinţa de judeţ şi 13 km de Carei, teritoriul administrativ al comunei prelungindu-se până la graniţa cu Ungaria.
S-a format ca şi comună separată în anul 2004, după ce trei localităţi s-au dezlipit de comuna Sanislău (Ciumeşti, Berea şi Viişoara).

Se invecineaza la :
– nord cu Ungaria,
– nord-est si est cu Comuna Foieni,
– sud-est si sud cu Municipiu Carei,
– sud cu Comuna Sanislau,

– vest cu Ungaria.

Se compune din satele :
– Ciumeşti,
– Berea,
– Viişoara.

Localitatea actuală a fost atestată documentar pentru prima dată în 1306.
Satul Berea apare în documente încă din secolul XIII, sub numele de -terra Bere.
Satul Viisoara face parte din comuna Ciumesti din anul 2004, după ce trei localităţi s-au dezlipit de comuna Sanislău (Ciumeşti, Berea şi Viişoara).
Localitatea Ciumeşti se situează pe vatra unor aşezări umane din epoca bronzului.
Mai importante sunt însă necropolele celtice din epoca fierului.
În anii ’60, dintr-un mormânt princiar celtic, a fost adus la suprafaţă un coif de fier, cu o pasăre de pradă, artefact extrem de rar pe plan mondial (originalul a fost transportat la Bucureşti, o copie se află expusă în secţia de Arheologie a Muzeului Judeţean Satu Mare).
Au fost descoperite 35 de morminte celtice, precum şi vestigiile unei aşezări.
A făcut parte din domeniul neamului Kaplony, iar ulterior din proprietatea descendenţilor acestui neam, familia Csomaközy.
Pe lângă ei, au mai posedat teritorii importante în localitate familiile înrudite: Károlyi, Vetési şi Bagosi.
După stingerea familiei Csomaközy în 1768, domeniile din localitate au revenit familiei Mészáros, care a întreprins o campanie de colonizare şvăbească.
La începutul secolului XX, cei mai importanţi proprietari au fost conţii Degenfeld.

Ca toate localităţile şvăbeşti, şi Ciumeştiul a suferit din cauza deportărilor locuitorilor germani, în 1945 aproape 150 de locuitori fiind deportaţi în URSS.
Biserica reformata Ciumesti este o constructie ce dateaza din secolul al xv -lea, este uninavica, cu absida pentagonala sprijinita de contraforturi in doua trepte.
Ferestrele din peretele sudic au deschidere ogivala.
Turnul clopotnita din lemn este asezat la intrarea in biserica, in partea de vest a cladirii, alcatuind un fel de pronaos.
Prezinta asemanari cu biserica romano-catolica din satul Ady Endre.
Sub sanctuarul bisericii se afla cripta familiei nobiliare din localitate.
Biserica reformata Berea, construita in cursul secolului al XV- lea, a suferit de-a lungul timpului puternice transformari; se remarca prin fresca medievala, dealtfel singura pastrata in judetul Satu Mare, care este contemporana primei faze de constructie a bisericii si o reprezinta pe Fecioara Maria, Imparateasa Cerurilor.
Este o pictura deosebit de frumoasa, privind trasaturile fetei Maicii Domnului gandul ne duce pe buna dreptate la frescele italiene din perioada Renasterii.
Sub fragmentul de frescă, datat în secolul al XV-lea sau chiar la sfârşitul secolului al XIV-lea a ieşit la iveală un strat anterior de frescă.
Sanctuarul medieval a fost dezafectat în 1733 şi deja câteva decenii mai târziu, în 1766, edificiul suferă noi modificări radicale, după informaţiile conţinute de inscripţia de pe peretele nordic al navei.

Biserica catolica

Segment de starda