Oraşul Csenger este situat pe nord-estul Ungariei, în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, chiar lângă frontiera cu România, pe malul stâng al râului Someş.Centrul oraşului oferă adevărate atracţii pentru vizitatorii în Csenger, datorită clădirilor fermecătoare proiectate de renumitul architect Makovecz Imre. Clădirea Şcolii generale e o podoabă a oraşului atât în exterior cît şi partea interioară. Formarea spaţiului interior în stil gotic şi aula impresionează vizitatorii. În această clădire are sediul şi Centrul cultural şi Biblioteca orăşenească. O dată importantă în istoria contemporană a oraşului este data de 1 martie 1989, când şi-a redobândit titlul de oraş.
Atracţii
Biserica reformată

Vizavi de muzeu se află clădirea din Csenger cunoscută în toată ţara, biserica reformată în stil gotic timpuriu construită în secolul al XIV-lea, care e mândria oraşului. Mai ales din partea străzii e o privelişte miraculoasă cu ritmul ei proporţionat, cu suprafaţa peretelui vibrant din cărămizi roşu – negru, care este o dovadă a existenţei în regiunea Alföld a construcţiei din cărămidă.

Cea mai valoroasă parte este plafonul rămas din anul 1745 cu motive bogate de renaştere populară, executat din grinzi cu casetă vopsită.

Plafonul din grinzi

În această clădire s-au ţinut multe sinoduri reformate. Cel mai important este cel din 1576, condus de Méliusz Juhász Péter, care a compus tezele numite “crezul din csenger” . Începând cu acest sinod se consideră dominaţia bisericii reformate.

Biserică Romano – Catolică

E o raritate ca trei religii să-şi construiască biserica pe aceeaşi stradă. În Csenger, credincioşii din cele trei religii trăiesc şi îşi exercită religia în cea mai mare pace şi înţelegere în partea oraşului numită “Strada bisericilor
Biserica romano – catolică renovată recent, s-a construit în stil clasic.

Biserica Greco – Catolică

Biserica Greco – catolică nouă, modernă s-a construit după proiectul lui Makovecz Imre spre bucuria enoriaşilor.

Biserica adventistă

Cu toate că nu se găseşte chiar în centrul oraşului, merită de văzut biserica adventistă cu o arhitectură deosebită semnată de Makovecz Imre


Curtea interioară a şcolii cu statuia lui Osváth László (1892-1970) fost secretar al Ministerului de interne

Clădirile monument construite la sfârşitul secolului trecut, îi dă oraşului Csenger un aspect de orăşel. Aici este amplasată clădirea construită în stil clasic numită casa – Jékey, care mult timp a fost singura clădire cu mai multe nivele.
Stilul baroc e reprezentată de castelul Szuhányi construit la sfârşitul anilor 1700.

Casa Jékey

Centrul oraşului oferă adevărate atracţii pentru vizitatorii în Csenger, datorită clădirilor fermecătoare proiectate de renumitul architect Makovecz Imre. Clădirea Şcolii generale e o podoabă a oraşului atât în exterior cît şi partea interioară. Formarea spaţiului interior în stil gotic şi aula impresionează vizitatorii. În această clădire are sediul şi Centrul cultural şi Biblioteca orăşenească.
O dată importantă în istoria contemporană a oraşului este data de 1 martie 1989, când şi-a redobândit titlul de oraş. Ca răsplată a dezvoltării urbanistice dinamice la aniversarea a zece ani de la acordarea titlului de oraş, a fost premiat cu medalie Hild.

O altă construcţie semnată de grupul Makovecz este Casa meşteşugarilor, cărui bloc armonios şi rustic se încadrează foarte bine în mediul înconjurător. Pentru asiguarea unei asistenţe medicale de nivel înalt s-a construit Institutul de Asistenţă Social – Medicală. Asigurarea asistenţei medicale se desfăşoară în clădirea cu aspecte arhitecturale ardeleneşti.

Institutul de Asistenţă Social – Medicală

Csenger se poate lăuda şi cu liceu. Gimnaziul, Şcoala de meserii şi Colegiul Ady Endre adună elevii din marea parte a judeţului. Pentru că graniţa e aproape, conducerea şcolii intenţionează să înfiinţeze curs de ofiţeri vamali.
Gimnaziul are relaţii bune cu instituţiile de învăţământ de peste graniţă. Elevii de la secţia maghiară pot participa la manifestări şi concursuri împreună cu elevii din Csenger.

Gimnaziul Ady Endre

În anul milenar 2000, oraşul s-a îmbogăţit cu o piaţă impozantă. În centrul pieţii se află statuia regelui Szent István, opera sculptorului din Budapesta Párkányi Raab Péter.


Piaţa Szent István

Casa de Bătrâni Reformată Méliusz pe o suprafaţă de omiedouăsute metri pătraţi, care asigură condiţii foarte bune, având o capacitate de patruzecişinouă de locuri, este patronată de Biserica Reformată din Csenger.


Casa de Bătrâni Reformată Méliusz

În clădirea monumentală, dar totuşi lejeră a Sălii de sport se pot organiza şi meciuri şi manifestări internaţionale, dar mai ales pentru a satisface nevoile sportive şi de mişcare ale locuitorilor.

Sala de sport

Aula Şcolii generale

Muzeul etnografic

Amintirile istoriei bogate a localităţii cei interesaţi pot viziona în Muzeul etnografic din centrul oraşului. Muzeul are un bogat material provenit din săpăturile arheologice, precum şi materiale etnografice şi de istoria şcolii.

Mai multe informaţii se pot afla pe site-ul:
www.museum.hu/csenger/helytorteneti
Site-ul propriu al muzeului:
http://www.csengerimuzeum.hu/