Fehérgyarmat este un orăşel în colţul de nord – est al ţării, are nouă mii de locuitori, este centrul regiunii Erdőhát. Partea a doua a numelui se referă la faptul că o parte din neamul Gyarmat, în secolul al X-lea s-a stabilit în triunghiul format de Tisa, Someş şi Tur. Denumirea de Garmath a apărut în documente de la începutul secolului al XIV-lea, deci strămoşii noştri au considerat această regiune loc potrivit pentru staţionare. Într-un document din 1387 apare sub denumirea Germad, iar în alta din 1403 sub numele de Jarmath.
Fehergyarmat

Primăria Fehérgyarmat
4900, str. Kiss Ernő 2
Telefon.: +36-44/510236, +36-44/510240
Fax.: +36-44/510232
E-mail: fehergyarmat@fehergyarmat.hu

Primar: Dr. Tilki Attila
E-mail: attilatilki@fehergyarmat.hu

Secretar: Dr. Kovács Attila
E-mail: dr.kovacs.attila@fehergyarmat.hu

Bun venit!

Prin încrederea Dvs. prima dată mă pot adresa în calitate de primar celor care trăiesc în această localitate. În primul rând vă mulţumesc pentru sprijinul acordat. Şi pe mine, şi pe colegii mei deputaţi i-aţi ales cu mare majoritate.
Ne vom strădui să ne ţinem de cuvânt. Dacă cunoaşteţi localitatea, puteţi observa că o prezentăm în mod real, în faţa lumii. Dacă aţi trăit cândva aici, şi n- aţi auzit veşti despre localitate, puteţi vedea schimbarea, dezvoltarea prin care a trecut.
Dacă nu aţi fost nici odată în Fehérgyarmat, sper să găsiţi ceva, ce să vă atragă atenţia şi să ne vizitaţi. De ce merită? Fiindcă acest oraş cu 9 mii de locuitori, are un trecut istoric bogat, biserică reformată care este monument arhitectural şi un mediu natural splendid. Nu din întâmplare s-au instalat strămoşii noştri pe aceste meleaguri.
Ne străduim să dăm informaţii despre munca noastră localnicilor, totodată să prezentăm şi trecutul şi prezentul oraşului celor care ne vizitează.
Vă urez vizionare bună şi întîlniri plăcute!
Sper din suflet ca aceste pagini să ne ajute în găsirea de noi prieteni pentru Fehérgyarmat.

Cu respect şi prietenie
Dr. Tilki Attila
primar

Istoricul oraşului

Fehérgyarmat este un orăşel în colţul de nord – est al ţării, are nouă mii de locuitori, este centrul regiunii Erdőhát. Partea a doua a numelui se referă la faptul că o parte din neamul Gyarmat, în secolul al X-lea s-a stabilit în triunghiul format de Tisa, Someş şi Tur. Denumirea de Garmath a apărut în documente de la începutul secolului al XIV-lea, deci strămoşii noştri au considerat această regiune loc potrivit pentru staţionare. Într-un document din 1387 apare sub denumirea Germad, iar în alta din 1403 sub numele de Jarmath.
Holera a fost prezentă şi în această localitate, cea mai mare pierdere a avut loc în 1745, când au murit 470 de oameni, aproape o treime din locuitori.
Începând din secolul al XVIII-lea găsim tot mai multe date despre localitate. Cele mai cunoscute familii din aceea perioadă au fost Mándy, Bakó, Kalydy, Fábián, Bartha, Korponay, Csoknyay şi alţii. Numărul populaţiei a crescut în continuu, cu toate că au fost epidemii de holeră şi variolă. La începutul secolului al XIX-lea a funcţionat tribunal în localitate.
Cei mai de seamă moşieri ai oraşului la începutul secolului XX. au fost familiile Károlyi, Jékey Sándor şi Spitz Adolf senior. Oraşul a devenit în era Bach reşedinţă de regiune cu industrie dezvoltată. Dealungul secolelor datorită râurilor a fost inundată de multe ori. Cea mai mare inundaţie a avut loc în 1899.

Parcul Kossuth

În partea Kisgyarmat al Parcului Kossuth este situat pe teritoriul spitalului, conacul construit de familia Jékey la începutul secolului XX. Partea de intrare pe verandă are un fronton în stil neobaroc. Mărimea şi imaginea frumoasă a faţadei se referă la rangul familiei. În prezent este cămin pentru asistente.
În parc se văd statuile din piatră, suporturile de flori cioplite din piatră, care au împodobit pe vremuri castelul dr. Gaál Endre din Tiszabecs. Obiectele de artă au ajuns în parc în 1950, după distrugerea castelului. În partea de lângă biserica reformată se află monumentul în amintirea inundaţiei din 1970, creaţia lui Fehérvári József. În partea spre centru pe piaţa Kossuth nr. 11 este o clădire din secolul XIX, în stil art nouveau, care azi este farmacie.

Biserica romano – catolică

Se află pe piaţa Kossuth la nr. 1, este monument arhitectural, construit în stil baroc târziu, având o navă şi turn la faţadă. Catolicii au avut biserică din secolul XVII, după care în 25 septembrie 1816 s-a construit cea din prezent în cinstea sfinţilor Petre şi Paul, sfinţită de episcopul sătmărean Klobusiczky Péter.
Klobusiczky Péter a îmbogăţit şi interiorul bisericii, a comandat pictură de la vestitul pictor vienez Hubert Maurer, precum şi orga cu cinci versiuni. Mai târziu, în 1818 a donat bisericii trei clopote şi în 1821 unul şi mai mare. Din cauza greutăţii pereţii turnului au crăpat, fiind necesară întărirea cu pironi în 1877.
Incendiul din 25 mai 1900 a produs pagube însemnate, turnul bisericii a ars, clopotul cel mai mare a crăpat, alte două s-au topit, a rămas doar unul. A fost salvată orga şi pictura de la altar. Renovarea s-a terminat în 1905, după care în 13 mai 1910 s-a produs un alt incendiu, când a ars minunatul altar cu pictrua lui Maurer. Populaţia oraşului a ajutat în reconstruire indiferent de religie. În 1810 s-a ridicat statuia lui Nepomuki Szent János în stil baroc târziu lângă biserică.

Biserica reformată

Se află pe piaţa Kossuth nr. 29 biserica construită în stil gotic, cu turnul din cărămidă, având înălţimea de 37,4 m.
A fost construită la comanda lui Báthori István, domnitor, soldat şi conducător de oaste din Transilvania. El a fost cel care, împreună cu Kinizsi Pál a învins turcii în 1479 în bătălia din Kenyérmező şi a luat ca pradă multe comori. Din aceste comori a construit bisericile din Nyírbátor şi Fehérgyarmat.
În 1486 a verificat lucrările şi maistrul Ioan, conducătorul constructorilor regelui. Nava atunci a avut lungimea de 15 m. De la turn la mijlocul bisericii se observă şi în prezent notele stilului gotic, tot aşa şi intrarea principală. Biserica la început a fost catolică, dar în anii 1550 populaţia a preluat religia reformată. Strănepotul domnitorului, Báthori István din Ecsed a donat un clopot mare bisericii din Fehérgyarmat. Clopotul a crăpat, rămânând copia celui din 1815 cu inscripţie latină.
Din plafonul de lemn al bisericii construită în 1766 şi dărâmată în 1900 au rămas două casete având inscripţii din texte de psalm. Din mobilierul interior este însemnat amvonul dantelat şi pe partea mai scurtă a bisericii ornamentul corului unde se află orga. Amvonul şi scaunul clerical a fost făcut în stil baroc târziu, la sfârşitul secolului XVIII.