Comuna Halmeu este situata in partea de nord-vest a judetului Satu Mare, si se intinde pe o suprafata de 89 kmp .
Este delimitata la nord si vest de granita cu Ucraina, iar la sud de râul Tur.
Localitate Halmeu, resedinta comunei, se afla la intersectia paralelei de 47 grade 58 minute latitudine nordica cu meridianul de 23 grade longitudine estica.
Asezarea satelor apartinatoare: Porumbesti, sat situat în vestul comunei la o distanta de 4 km de localitatea de resedinta, satul Cidreag la 6 km tot în vestul comunei, satul Mesteacan la distanta de 4 km în sudul comunei, Babesti la 6 km în est, satul Dabolt la nord-est la 2 km si Halmeu Vii tot în nord-estul comunei la o distanta de 9 km.
Halmeu

Primăria Halmeu
str. Eliberării, nr. 57
447145 Halmeu,
Judeţul Satu Mare
Telefon: +40261-773002, +40261-773673
Fax: +40261-773673,
Web: www.halmeu.ro;

Primar: Incze Ludovic
Viceprimar: Illyes Alexandru
Secretar: Szmuriga Mariana

Soseaua de interes european E81, traverseaza comuna Halmeu si face legatura dintre nordul si nord-vestul Europei cu tarile peninsulei Balcanice.
Resedinta de judet, Satu Mare, se afla la o distanta de 35 km rutier si 25 km pe cale ferata. Capitala tarii, Bucuresti se afla la o distanta de 660 km.

Forma dominanta de relief a comunei este campia, care are un aspect plan, foarte putin ondulat cu un peisaj incantator, în care privind spre est iti apare în fata ochilor imaginea zonei marginale a masivului vulcanic al Oasului care se ridica deasupra campiei, dominand-o cu aproximativ 270-280 m.

Clima comunei Halmeu se incadreaza organic in zona de climat al partii de nord.vest a tarii care are un caracter temperat continental moderat, datorita influentelor maselor de aer umed de provenienta oceanica.

Comuna Halmeu este strabatuta de raul Tur care este principalul sculptor al peisajului comunei, si care strabate teritoriul pe o distanta de 11 km.
Problema apei potabile nu este inca rezolvata in comuna. Au inceput demersurile pentru construirea unei statii de alimentare cu apa potabila intre comuna Halmeu si comuna Turulung, localitate invecinata.

Oficialităţi la Ziua Oraşului

Lacurile sunt reprezentate prin cel de la halta Porumbesti, in suprafata de 20 ha, si lacul de la Dabolt.
Pe teritoriul comunei Halmeu se intalnesc doua formatiuni vegetale: stepa si padurea.
Specific stepei este graminea, care este presarat de plante cu flori viu colorate ca papadia. Tot specific stepei sunt arbustii, cel mai raspandit fiind porumbarul (Prunus spinoasa), in special in zona satelor Porumbesti (de aici se presupune, ca satul si-a primit numele) si Cidreag.
Florei comunei ii mai apartin: trandafirul salbatic, lemnul cainelui si in zona inalta de la Halmeu Vii castanul comestibil (Castanea sativa).
Dintre animalele, care se gasesc in numar destul de mic deja, se pot aminti: vulpea, iepurele si mistretul.
Mai raspandite sunt animalele specifice stepei: soarecii de camp (Microtus arvolis) si iepurele de camp (Lepus europeus).
Pasarile cele mai raspandite sunt: vrabiile (Passer domesticus), ciorii de camp.
Pe teritoriul comunei se mai poate intalni si fazanul .
In apele raului Tur se gasesc speciile de pesti: crapul (Cyprinus carpic), stiuca (Esox luciu), carasul (Carassius carassius).
Documentele atesta ca Halmeu, Porumbesti, Cidreag si Babesti s-au format pe domenii feudale inca din secolul al 13-lea, iar Mesteacan si Halmeu Vii s-au format dupa Primul Razboi Mondial, fiind catune ale satului Halmeu pana in data de 1 ianuarie 1956
Denumirea localitatii Halmeu, de la Terra Holmy, cum apare in primul document scris si care se presupune ca provine din cuvantul „halom” (halom-ridicatura), se ajunge prin transformarile: Halom-Halmey-Holmi-Halmii-Halmei-Halmeu.
In secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea, localitatea Halmeu a fost centru de plasa apartinandu-i 42 de localitati, avand si judecatorie locala.
In Halmeu veti gasi o diversitate de credinte si bisericile aferente acestor credinte.
Dintre acestea, biserica reformata si romano-catolica, sunt declarate monument de arta.

Biserica reformată

Caminul cultural
In data de 06 Decembrie 2003 a fost data in folosinta noul Camin Cultural Halmeu ce functioneaza in cladirea fostului cinematograf (desfiintat din lipsa de interes al locuitorilor).
Costurile aferente acestei lucrari se ridica la aproximativ 50.000 euro si se doreste a fi un veritabil Centru Cultural, unde pe langa diferitele manifestari culturale isi va desfasura activitatea si Biblioteca Comunala.

Caminul cultural

Sărbătoarea căpşunelui