Comuna Lazuri esta asezata in partea de nord a Judetului Satu Mare, la 7 km de Municipiul Satu Mare pe drumul judeţean 194, teritoriul său administrativ prelungindu-se până la întâlnirea celor trei graniţe ale României, Ungariei şi Ucrainei. Descoperirile arheologice din partea numită – Luby tag – confirmă prezenţa unor aşezări omeneşti din epoca bronzului.
Aşezarea dacilor liberi, cercetată încă începând din deceniul al VIII-lea al secolului al XX-lea este demult intrată în cărţile de istorie.
Lazuri

Primăria Lazuri
Str. Principală nr.71
Cod poştal: 447170
Judetul Satu Mare
Telefon: +40-261753248
E-mail: lazuri@cjsm.ro

Primar: Lengyel Stefan
Telefon : +40-742265795; +40-730118771
E-mail: primarlazuri@cjsm.ro;
primaria@lazuri.ro

Viceprimar: Roszpapa Csaba
Telefon : +40-730118772
E-mail: viceprimarlazuri@cjsm.ro

Secretar: Takacs Gabriela
Telefon : +40-730118773
E-mail: secretarlazuri@cjsm.ro

Comuna Lazuri esta asezata in partea de nord a Judetului Satu Mare, la 7 km de Municipiul Satu Mare pe drumul judeţean 194, teritoriul său administrativ prelungindu-se până la întâlnirea celor trei graniţe ale României, Ungariei şi Ucrainei.

Se invecineaza la :
– nord cu Ucraina,
– est cu Comuna Micula,
– sud-est cu Comuna Botiz,
– sud-vest cu Municipiu Satu Mare si Comuna Dorolt,
– vest cu Ungaria.

Are in componenta sa localitatile :
– Lazuri,

– Bercu,
– Nisipeni,
– Noroieni,
– Peles,
– Pelisor.

Hramul bisericii

In anul 1200 a fost atestata documentar satul Lazuri.
Descoperirile arheologice din partea numită – Luby tag – confirmă prezenţa unor aşezări omeneşti din epoca bronzului.
Aşezarea dacilor liberi, cercetată încă începând din deceniul al VIII-lea al secolului al XX-lea este demult intrată în cărţile de istorie.
De asemenea, vestigiile aparţinând populaţiei slave fac din punctul – Luby tag – unul dintre cele mai semnificative situri arheologice din epoca migraţiilor.
în 1842 şi a fost În secolul al XIII-lea localitatea este amintită ca proprietate a neamului Káta, iar ulterior, prin moştenire, a devenit domeniul familiilor descendente: Lázáry, Vasváry, Csarnavoday, Surányi.
Ulterior apar mai multe familii cu proprietăţi importante. În secolul al XVII-lea, deţine domeniu aici şi ordinul iezuiţilor, care au ridicat la Lazuri o mănăstire şi o capelă.
A aparţinut şi cetăţii Satu Mare, ulterior devenind principalii proprietari familiile Eötvös, Nagy şi Lengyel.
Biserica Reformata Lazuri ( iniţial romano-catolică ) construită în stil gotic, a fost ridicata tot in cursul secolului al XV-lea.
Turnul fiind adăugat în 1810, in 1840 a fost largita, astfel s-a demolat absida si doar ferestrele ogivale si portalul sudic tradeaza apartenenta initiala a bisericii la stilul gotic tarziu.
Biserica Ortodoxa Lazuri A fost construită în jur de 1897, biserica adusa de moti si recladita in noul lor sat.(din lemn)
Biserica romano cat Construita de către episcopul János Hám a fost sfinţită închinată Sfântului Ladislau.

Fragment stradal