Oraşul Livada face parte din judeţul Satu-Mare, judeţ aflat în NV. României.
Acest oraş se află la intersecţia a două artere importante ale judeţului şi anume drumul naţional 1C Cluj Napoca – Dej – Baia Mare – Halmeu şi drumul naţional 19 Oradea – Carei – Satu Mare – Negreşti Oaş – Sighetu Marmaţiei cu varianta 19A spre punctul de frontieră Petea. Localitatea se află la limita celui de-al 21-lea km. de centrul judeţului, împărţit în două de râul Racta (Egerul Mare) situat între Câmpia Someşului şi cea a Turului, având ca vecini comunele Turulung în nord-vest, Oraşu-Nou în sud-est, Medieşu-Aurit în sud, Botizul în vest.
Aşezarea Livada este locuită încă din epoca pietrei şi a bronzului, fapt dovedit de urmele materiale descoperite în anii 1894.
Livada

Primăria Livada
Strada Oasului nr. 4
Cod Postal 447180
Judetul Satu Mare
Telefon 0261840362
E-mail: livada@cjsm.ro;
primarialivadasm@yahoo.com

Primar: Sebesi Ioan
Str. Scânteii nr. 91,
447180 Livada,
Judeţul Satu Mare, România
Telefon: +40-261-840720, Mobil: +40-745.545.771,
Fax: +40-261-840362

Viceprimar:Nicolae-Ioan Bancsi
Str. Scânteii nr. 47,
447180 Livada,
Judeţul Satu Mare, România
Telefon: +40-261-840721, Mobil: +40-745.545.772,
Fax: +40-261-840362

Secretar: Maria Popşa
Comuna Turulung,
Turulung Vii str. Principală nr. 21,
Judeţul Satu Mare, România
Telefon: +40-261 – 836779, Mobil: +40-745.545.773

Cuvântul Primarului

În calitate de primar al oraşului Livada, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestui oraş, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască oraşul şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în oraşul noastru, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.

Primar
Sebeşi Ioan

Livada

Fragment de strada

Oraşul Livada este una din localităţile mari ale judeţului atât ca suprafaţă (13,5 km2), cât şi ca număr de locuitori având în componenţa sa localităţile:
♦ Livada ( reşedinţă de oraş )
♦ Dumbrava
♦ Adrian
♦ Livada Mică.
Oraşul se află într-o foarte bună poziţie geografică a judeţului fiind străbătută şi de calea ferată Satu-Mare – Bixad.

Livada

Ziua orasului Livada

Sub aspectul climatic este situată în zona climei temperat – continentale, în care oscilaţiile termice n-au marcat în decursul anilor variaţii prea mari. Vânturile frecvente bat din direcţia sud-est şi sud-vest având o viteză potrivită.

Aşezarea Livada este locuită încă din epoca pietrei şi a bronzului.
În documentele scrise, localitatea apare în anul 1270, când domeniul feudal este donat de către regele Ungariei, Ştefan al V-lea, unui feudal Mauriciu, pentru seviciile sale credincioase, împreună cu alte domenii.
Localitatea, până în anul 1932 era împărţită în trei părţi distincte: Sartiuz (Sarkoz); Ujlak care cuprindea satele Livada Mică şi Adrian; şi Dumbrava, fiind cuprinsă până la Medieşu Aurit.
Castelul feudal, construit în anii 1760 – 1764 demonstrează priceperea şi hărnicia meşterilor locali, iniţial având două etaje, cu un balcon deasupra, de unde stăpânul avea o imagine globală asupra feudei sale. În anul 1823 fiind iluminat cu făclii cu ocazia unei petreceri castelul a luat foc. Se presupune însă că focul a fost dat de iobagii locali. Castelul a fost refăcut cu un singur etaj, în schimb pe acoperişul clădirii, jgheaburile din faţă erau confecţionate din aramă, terminându-se în două guri de balaur susţinute de un şarpe. Stăpânul a poruncit să fie construit astfel pentru ca răul să fie ţinut departe de castel prin acest animal.
Are un parc de 81 ha, dar mulţi copaci de sute de ani au fost tăiate în timpul construcţiilor.

Livada

Castelul din Livada