Localitatea cunoscută în întreaga Europă se situează în partea de sud al judeţului Szabolcs – Szatmár – Bereg, lângă graniţa cu Ucraina şi România, la 280 km de Budapesta şi la 30 km de centrul de judeţ Nyíregyháza.
Poate fi abordată atât pe cale ferată cât şi pe şosea. Are 2300 de locuitori. Centrul, care este monument arhitectural, cu străzile pline de flori, aşteaptă cu ospitalitate pe cei care vor să cunoască această localitate.
Mariapocs

Primăria Oraşului Máriapócs
Piaţa Kossuth nr. 1.
4326 Máriapócs
Telefon.:+36-42/554-501
E-mail: mariapocs@mariapocs.hu

Primar: Papp Bertalan
Viceprimar: Vincze Tibor
Secretar: Kiss Béla

Stimate vizitator!

Vă salut cu drag pe noul site al oraşului Máriapócs. Localitatea noastră este centrul spiritual al enoriaşilor greco- catolici. Bazilica înfrumuseţată este vizitată de sute de mii de oameni, care vin să se întâlnească cu Maica Sfântă. Orăşelul nostru are şi alte locuri care merită să fie vizitate.
Avem o pistă de rally cross, pe care se ţin atât concursuri locale, cât şi europene.
Cu ocazia vizitei papei Ioan Paul al II-lea în 1991, am amenajat un parc, pe care îl înfrumuseţăm tot timpul.
Paradisul pescarilor este format din trei lacuri, fiind cel mai căutat loc de pescuit din judeţ. Iarna avem posibilitate de plimbare cu sania cu cai, din primăvară până în toamnă cu trăsura. Noua noastră prestaţie este plimbarea cu planorul pentru cei îndrăzneţi. Locurile de cazare sunt de un nivel european.
Sper că timpul petrecut la noi va rămâne o amintire plăcută şi vă întoarceţi cât mai curând în oraşul nostru.

Papp Bertalan

primar

Situaţia geografică

Localitatea cunoscută în întreaga Europă se situează în partea de sud al judeţului Szabolcs – Szatmár – Bereg, lângă graniţa cu Ucraina şi România, la 280 km de Budapesta şi la 30 km de centrul de judeţ Nyíregyháza.

Poate fi abordată atât pe cale ferată cât şi pe şosea. Are 2300 de locuitori. Centrul, care este monument arhitectural, cu străzile pline de flori, aşteaptă cu ospitalitate pe cei care vor să cunoască această localitate.

Cu trenul se poate ajunge pe ruta Nyíregyháza-Nyírbátor, iar pe şosea dinspre Debrecen-Nagykálló. Gara este departe de oraş şi de biserică.
Máriapócs se situează în regiunea Nyírség, în judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, face parte din Episcopia Catolică Bizantină Hajdúdorog. Numele localităţii de origine medievală provine din prenumele „Paul” documentat prima dată în secolul al XIII-lea.

Denumirea de Pócs apare în documente din anul 1280. a fost proprietatea familiilor Báthory, Királyi şi Rákóczi. În 1816 este numit oraş cu drept de târg, drept pe care l-a păstrat până în 1872.
Interesul naţional şi internaţional l-a dobândit prin faptul că a devenit loc de pelerinaj la începutul secolului al XVIII-lea. Din această cauză biserica „basilica minor” construită în stil baroc, în care se află icoana Sfântei Maria, care a lăcrimat de mai multe ori, are o importanţă deosebită în viaţa oraşului. Monument arhitectural este şi biserica romano – catolică din vecinătatea ei, construită în stil gotic.

Călugării bazilitani s-au stabilit în localitate în anul 1749 şi au construit o mănăstire. Mănăstirea a devenit un important centru al culturii şi educaţiei greco – catolice. Aici a funcţionat timp de un secol singura şcoală de cantori – învăţători din regiunea Szabolcs. Până în anii 1950 a fost un centru religios, iar în 1993 şi-a recăpătat rangul de oraş.

Aceste locuri sunt prielnice împreună cu Muzeul de religie şi Casa de pelerinaj, pentru rugăciuni, pentru liniştea sufletească.
O zi importantă al oraşului este 18 august 1991, data pelerinajului papei Ioan Paul al II-lea, când cuvintele sale au fost ascultate de mii de creştini din toată lumea.
În 3 decembrie 2005 cardinalul Dr. Erdő Péter i-a dat titlul de Sanctuarul naţiunii.

Din mijlocul secolului al XIV-lea aparţine de moşia din Ecsed a familiei Báthori. În secolul al XVIII-lea a devenit proprietatea familiei Károlyi, iar la începutul secolului trecut au avut mai multe moşii bazilitenii. În secolul al XVII-lea rusinii din localitate au ridicat o biserică greco – catolică de lemn, în locul căreia se află azi biserica. În această biserică era expusă lucrarea pictorului Papp István şi localnicul Csibi László. Astfel s-au ţinut de jurământul făcut cu ocazia eliberării din prizonieratul turc.

Această pictură a lăcrimat în perioada 4 noiembrie – 8 decembrie 1694. în această perioadă au staţionat în sat şi soldaţi cazaţi la case. Şi ei au văzut lăcrimarea. Au început să vină de pretutindeni oameni, care erau curioşi şi credincioşii. Ştirea a juns şi în Viena, şi la îndemnarea împărătesei Eleonora, împăratul Lipot I. pictura a fost dusă la Viena. Şi în prezent se găseşte la altarul din dreapta al bisericii Sfântu Ştefan din Viena. Pentru muţumirea celor din localitate, Telekessy István episcop în Eger, a dăruit o copie a picturii în 1707. Aceasta a lăcrimat în 1, 2 şi 5 august 1715. Între 1731 şi 1749 s-a construit biserica actuală, pentru a avea loc pictura şi datorită deselor pelerinaje, precum şi mănăstirea Marelui Sfânt Vazul. Ei au administrat locul sfânt până în 1950.
Cea de a treia lăcrămare a avut loc în 2, 9, 30 şi 31 decembrie 1905.

Papa Pius al XII-lea cu ocazia anului Maria i-a dat rangul de basilica minor. Máriapócs este una dintre cele mai renumite şi căutate altare religioase, unde an de an sosesc mii de pelegrini nu numai greco – catolici, dar şi de alte religii. Înainte de primul război mondial au venit aici pe lângă maghiari şi rusini, slovaci, români, germani. Spovădania şi slujba se ţinea în aceste limbi.