Nyírbátor, este una dintre localităţile din Ungaria, unde se poate palpa istoria. Se pot întâlni monumente istorice şi arhitecturale de şapte secole, unde se uneşte istoria Ungariei cu cea a Transilvaniei.
Nyírbátor se află în Ungaria, în inima regiunii Nyírség.oraşul cu 13500 locuitori, este localitatea cea mai bogată în valori istorice din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Prima datare scrisă a localităţii a fost în anul 1279, al cărei nume provine din cuvântul turc batir “erou bun”. În evul mediu oraşul a fost un centru administrativ, comercial şi cultural, istoria căreia a fost influenţată de numărul mare de conducători şi domnitori. Cea mai importantă perioadă a istoriei de 7 secole a fost în timpul familiei Báthory.
Nyirbator

Primăria Nyírbátor
Piaţa Szabadság nr. 7.
4300 Nyírbátor
Telefon.: +36-42/281-042;
Fax.: +36-42/281-311
E-mail: hivatal@nyirbator.hu
Web:www.nyirbator.hu

Primar: Balla Jánosné
E-mail: polgarmester@nyirbator.hu
Telefon: +36-42/28l-095
Fax: +36-42/281-311

Secretar: Dr. Tóth Árpád
E-mail: jegyzo@nyirbator.hu
Telefon: +36- 42/28l-042
Fax: +36-42/281-311

Salut de la primar!

Mă bucur, că aţi găsit site-ul oraşului Nyírbátor. Vă recomand sincer oraşul nostru de 700 de ani.
Cei care sosesc în Nyírbátor, sunt aşteptaţi de monumente istorice medievale, la fel ca şi o atmosferă ospitalieră, bogată în evenimente. În lunile de vară e o atmosferă de festival, unde toată lumea îşi găseşte programul potrivit gustului său. Localităţile apropiate dau ocazia de a face drumeţii mai lungi sau mai scurte. Dacă oraşul nostru v-a trezit interesul, găsiţi informaţii în continuare.

Vă aştept cu drag în Nyírbátor
Balla Jánosné
Primar

Nyírbátor, este una dintre localităţile din Ungaria, unde se poate palpa istoria. Se pot întâlni monumente istorice şi arhitecturale de şapte secole, unde se uneşte istoria Ungariei cu cea a Transilvaniei.
Nyírbátor se află în Ungaria, în inima regiunii Nyírség.oraşul cu 13500 locuitori, este localitatea cea mai bogată în valori istorice din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Prima datare scrisă a localităţii a fost în anul 1279, al cărei nume provine din cuvântul turc batir “erou bun”. În evul mediu oraşul a fost un centru administrativ, comercial şi cultural, istoria căreia a fost influenţată de numărul mare de conducători şi domnitori. Cea mai importantă perioadă a istoriei de 7 secole a fost în timpul familiei Báthory. Monumentele sunt demne unei familii bogate din secolul al XV –lea şi XVI-lea, acestea fiind şi azi o importantă valoare a vieţii culturale şi turistice ale oraşului.
Aici are alt ritm viaţa decât în centrul ţării, dând un semntiment familial. Oamenii din Szabolcs sunt ospitalieri, oraşul e frumos, aranjat, cu multe monumente istorice, care îl transformă într-un adevărat orăşel cultural. Manifestările culturale au o vechime de peste zece ani, Zilele muzicale, Săptămâna Zmeului cu aripi, Festivalul Internaţional de Teatru Stradal, Festivalul Rhytm and Blues, Azfeszt care este preferat de tineret, au făcut cunoscut oraşul şi peste hotare. Pe lângă asta, se poate vizita Campingul Wellness şi Termal Zmeu, care a fost deschis recent şi oferă posibilitatea de băi termale şi alte prestări pentru relaxare şi menţinerea sănătăţii.

Biserica reformată în stil gotic târziu
Biserica reformată înaltă, impozantă, din Nyírbátor construită în stil gotic în evul mediu, se înalţă pe un deal. La sud – est de ea se înaltă clopotniţa grosolană, construită din lemn şi acoperită cu şindrilă. (construită în jurul anului 1640).
Biserica din Nyírbátor este atestată documentar în anul 1326. În 1466 este amintită capela, a cărei ziduri au fost găsite la nord – vest de biserica reformată de azi, cu ocazia unor săpături arheologice (1958).
Construirea bisericii s-a început în anul 1480, sub domnia voievodului Transilvaniei Báthory István. Cei care au văzut-o în secolele 17 şi 18, toţi au preamărit frumuseţea bisericii. În 1834 a fost distrusă de un cutremur, dar a fost restaurat. În 1897 s-a construit în partea vestică a bisericii o galerie în stil neogotic. Restaurarea bisericii a avut loc în anii 1963 – 1964 . Anual în luna iulie se organizează Zilele Muzicale din Nyírbátor, în cadrul căreia concertele se ţin în această biserică.

Mănăstirea şi biserica minorită

Biserica minorită a fost construită în 1480 de voievodul Transilvaniei Báthory István, probabil din prada obţinută prin victoria de la kenyérmező. Aici este înmormântată voievodul Báthory István şi membrii familiei şi aici se găseşte altarul unic în lume „Krucsay”, care prezintă în mod dramatic suferinţele lui Isus Hristos.

Panopticul şi castelul Báthory

Castelul a fost documentat prima dată în 1549, care în această perioadă a avut rol important , dar în secolul al XVIII-lea a devenit ruinată. În partea care s-a putut folosi, a fost amenajat un grânar. Au continuat săpăturile arheologice spre sud, unde în curtea gimnaziului s-au găsit pereţii unei clădiri cu încăperi mari. Aici s-au găsit fragmente de uşi şi ferestre în mare parte renaissance şi o parte mai mică gotică. Clădirea grânarului a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, dar pare a fi mult mai veche.
Expoziţia permanentă din Castelul Báthori, prezintă viaţa şi era familiei legată de acest oraş bazată pe date istorice. Prin cinci imagini sunt prezentate 45 de figuri în mărime reală prezintă evenimentele şi persoanejele cunoscute şi cu reputaţie proastă din secolele XVI-XVII.

Clopotniţa din lemn

Clopotniţa construită în anul 1640 din grinzi de stejar, având înălţimea de 30 m, este cel mai vechi şi cel mai înalt turn din lemn din Ungaria.

Aleea istoriei oraşului

Aleea istoriei oraşului se află între biserica Minorită şi biserica reformată, unde învie trecutul. Putem cunoaşte izvoarele cultului de zmeu, legenda străzii Szentvér şi istoria familiei Báthori – cu ajutorul unor statui de mărime naturală. Aleea nu foloseşte numai pentru evocarea trecutului. Într-o ambianţă plăcută oraşul a realizat o piaţă pentru localnici şi turişti.

Muzeul
Expoziţia permanentă „Secolele oraşului Nyírbátor” prezintă istoria oraşului din evul mediu până la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX. Se pot viziona obiectele de folosinţă şi decorative ale familiilor, care deţineau oraşul, precum şi obiectele vieţii de toate zilele al ţăranilor.
Muzeul dă posibilitate prezentării artei contemporane prin organizarea anuală a 10 – 12 expoziţii temporare. În apropierea clădirilor monumente arhitecturale se găsesc statuiele personajelor Báthori István, Tinódi Lantos Sebestyén, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc şi Bethlen Gábor.
Bilet de intrare:
Adulţi: 200 Ft.
Elevi: 100 Ft.
Pensionari:
Până la vârsta de 65 de ani: 100 Ft.
Peste vârsta de 65 de ani: gratuit
Duminică intrarea este liberă.