Este situat în partea de sud – est al judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, în regiunea Nyírség, în apropierea localităţii Nyírbátor. Se află la 7 km distanţă de Nyírbátor, 9 km de Terem, 5 km de Nyírpilis, 8 km distanţă de Nyírcsászári, 21 km de Nyírgelse, 12 km de Bátorliget, 22 km de localitatea Mátészalka şi la 46 km distanţă de localitatea Nyíregyháza.
Nyirvasvari

Primăria comunei Nyírvasvári
str. Bátori nr. 4.
4341 Nyírvasvári
Telefon.:+36-(42) 280-990; +36-(42) 510-109
Fax.: +36-(42) 280-991
E-mail: postmaster@nyvasvari.t-online.hu
Web:www.nyirvasvari.hu

Primar: Tóth Zoltán
E-mail: polgarmester@nyirvasvari.hu
Secretar: jegyzo@nyirvasvari.hu

Stimate vizitator!
Permiteţi-mi să vă salut cu drag în numele conducerii administrative şi locuitorilor pe site-ul comunei Nyírvasvári. Sper că după vizita virtuală efectuată, tot aşa de plăcută va fi şi vizita Dumneavoastră reală în localitatea noastră. Faceţi-vă comod şi cutreieraţi prin meleagurile noastre şi istoria noastră.
La începutul anilor 90, a fost incredibil, ca o localitate mică să se prezinte pe internet. S-a dovedit însă, că secolul trecut a fost secolul tehnicii, în zilele noastre e primordială dezvoltarea informaticii.
Pentru noi este important să prezentăm cetăţenilor noştri, precum şi celor interesaţi munca noastră, atracţiile turistice, proiectele noastre pentru viitor privind dezvoltarea şi modernizarea localităţii, structura autorităţii locale, hotărârile luate, organizaţiile civile şi activităţile organizate de acestea. Mereu vă informăm despre evenimentele şi manifestările organizate în comuna noastră, la care vă aşteptăm cu drag.

Fiţi oaspetele nostru
Tóth Zoltán

Este situat în partea de sud – est al judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, în regiunea Nyírség, în apropierea localităţii Nyírbátor. Se aflăa la 7 km distanţă de Nyírbátor, 9 km de Terem, 5 km de Nyírpilis, 8 km distanţă de Nyírcsászári, 21 km de Nyírgelse, 12 km de Bátorliget, 22 km de localitatea Mátészalka şi la 46 km distanţă de localitatea Nyíregyháza.

Cuvântul „vas” (fier) din denumirea localităţii nu este uşor de identificat.

Referitor la partea „vas” din nume nu sunt date exacte. Conform unor prezumţii denumirea provine din numele localităţii Vasvár, care înseamnă probabil de lângă Vasvár, localitate aparţinătoare de Vasvár. După unele păreri înseamnă tare ca fierul, fortăreaţă puternică, iar alţii presupun că se referă la prelucrarea fierului din evul mediu. Partea de Nyír se referă la regiunea unde se situează.
După alte păreri, probabil provine din cuvântul „avas”, din care a rămas afară vocala „a”. cuvântul „avas” îmseamnă teritoriu interzis. Limita de vest nu o desparte doar de Nyírbátor, dar şi regiunea Szabolcs de Szatmár.
Viaţa pe aceste meleaguri a fost o luptă continuă. Luptă cu nisipul, pentru pâinea de toate zilele, luptă cu duşmanii, cu epidemiile, luptă pentru viaţă. Toţi anii care au trecut erau bătălii câştigate. Numele eroilor n-au apărut în paginile istoriei, numai pe o grindă, care li s-a pus la cap, când au fost înghiţiţi de nisip.
În intravilanul localităţii, în două puncte diferite s-au găsit adevărate cimitire din bucăţi de vase de lut, a căror ornament ne ajută în identificarea erei din care sunt. Se găsesc bucăţi de vase nevopsite şi doar zgâriate, vase din lut ars, sau nears, vopsite în culoare neagră, după care se poate identifica vârsta acestor vase.
În partea aceasta a localităţii a fost cimitir. Ultimul mormânt este din mijlocul anilor 1700. În această perioadă a ordonat Maria Terezia mutarea cimitirelor în partea exterioară a localităţilor. Se ştie că cuceritorii maghiari şi-au înmormântat morţii în locuri înalte. Aici este punctul cel mai înalt al localităţii Nyírvasvári, unde şi-au îngropat morţii, împreună cu obiectele lor, conform legile şi tradiţiile de atunci. În afară de obiectele din trecut despre sat, sunt şi documente scrise. Trecutul localităţii pe lângă aceste obiecte, se poate identifica şi din literatură din anul 1216, până în prezent.
Familia Luby a construit vechiul castel, împreună cu capela familială. Sub capelă este cripta familiei. Bătrânii îşi mai amintesc, că intrarea a fost acoperită cu o placă de piatră, sub care a fost o stafie de femeie. Azi, intrarea nu este deschisă, deoarece aici s-a construit altarul. Capela este tencuită simplu, în amvon se află o frescă al unui pictor necunoscut. Pictura reprezintă probabil un membru al familiei.
Capela funcţionează şi azi, ocazional se ţine slujbă puţinilor enoriaşi romano – catolici. De ziua Sfântului Ştefan, în 20 august se ţine pelerinaj, la care participă şi locuitorii din localităţile vecine. În anul 1942 a fost reconstruită de proprietarul de atunci, doamna baronesă Kargl Györgyné. În anul 1953 s-a reconstruit din nou, fiind folosită ca şcoală.
Viaţa scurtă a lui Vasvári Pál a durat din 1826 până în 1849. Locul naşterii nu se ştie exact, poate fi Nyírvasvári sau Tiszabüd. Din documente reiese că s-a născut în Nyírvasvári nu Büdszentmihály, unde a trăit până la vârsta de patru ani, când tatăl lui a fost numit preot greco- catolic în Nyírvasvári.
Locuitorii comunei Vasvári îl consideră cetăţeanul lor, au ridicat statuie în amintirea marelui fiu şi în anii cincizeci, au schimbat numele localităţii în Tiszavasvári. Oriunde s-ar fi născut, suntem mândri de el, căci în scurta viaţă a ajuns între marii fii ai ţării. Viaţa şi faptele lui măreţe pot fi exemplu pentru tinerii din orice eră.