Comuna Penyige se situează în judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, la 360 km distanţă de Budapesta, la 80 km distanţă de Nyíregyháza, reşedinţa de judeţ între râurile Tisa şi Someş, pe malul pârâului Szenke.
Numele localităţii a apărut în mai multe feluri de-a lungul secolelor: în anul 1181 sub denumirea de Penige (Penyghe); în anul 1332 Penge; în anul 1435 Penyige. Comuna apare în anul 1181 cu ocazia vizitelor făcute pe moşiile mănăstirii Cégény.
Penyige

Primăria comunei Penyige
str. Kossuth nr.31.
4941 Penyige
Telefon.:+36-44/709-004
Fax.: +36-44/709-054
E-mail: penyige@penyige.hu
Web:www.penyige.hu

Primar: Juhász Gyula
Viceprimar: Tukacs Zoltán
Secretar: Dr. Zahorán Anita

Comuna Penyige se situează în judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, la 360 km distanţă de Budapesta, la 80 km distanţă de Nyíregyháza, reşedinţa de judeţ între râurile Tisa şi Someş, pe malul pârâului Szenke.
Numele localităţii a apărut în mai multe feluri de-a lungul secolelor: în anul 1181 sub denumirea de Penige (Penyghe); în anul 1332 Penge; în anul 1435 Penyige. Comuna apare în anul 1181 cu ocazia vizitelor făcute pe moşiile mănăstirii Cégény. Penyige probabil nu are act constituţional, există însă un document, în care apare graniţa mănăstirii Cégény şi în aceasta apare şi Penyige. Din păcate acest document nu este în proprietatea comunei, doar o copie din carte. Cert este ănsă, că localitatea Penyige exista deja înainte de secolul al XII-lea.

Una dintre atracţiile turistice ale comunei se află la bifurcaţia dintre localitatea Szatmárcseke şi Tiszabecs într-o clădire de o sută de ani, numită „Lekvárium”.
Produsele preparate din prunele, care se găsesc numai în această localitate, de secole au un rol important în viaţa localnicilor. Acest fruct s-a numit fructul omului sărac, care creşte în natură fără să aibă nevoie de mare îngrijire. Din aceste fructe mărunte, dulci, cu coaja albăstruie şi interiorul galben se prepară recunoscutul magiun şi pălinca. Este cunoscută şi peste hotare. Magiunul de prune se pregăteşte fără adaos de zahăr, culoarea este închisă, este tare, dar tartinabilă. Se poate păstra mult timp fără adaos de conservant şi pasteurizare, datorită cantităţii de 60 – 61 % de material uscat.
În Lekvárium se poate afla totul despre prune, despre procesul de pregătire a magiunului, sunt expuse ustensilele necesare pentru aceste lucrări şi totodată procesul de pregătire a magiunului. În curtea casei reconstruită se pot vedea cuptoare şi cazane, în care se prelucrează prunele. În bucătărie sunt expuse mobile din trecut, obiectele folosite în acest timp, în camerele expoziţionale se prezintă prunele şi alimentele preparate din prune.
Clădirea colecţiei etnografice este şcoala construită în anul 1960, care după construirea noii şcoli centrale s-a golit. În cele cinci clase sunt expuse circa o sută de obiecte, care au fost donate de către cetăţeni şi adunate de copii în timpul deceniilor cu ajutorul lui Kormány Margit conducătorul cercului etnografic din localitate.
Înainte de a intra în localitatea Penyige, călătorul este primit în ambele părţi ale drumului de un lac de 13,5 ha numit Szenke, plin de plante hidrophite. Adâncimea variază între 1 şi 4 metri. Lacul Szenke este un baraj artificial, deoarece în anul 1982 s-a construit o stavilă cu ajutorul căreia se poate depozita o cantitate de 250.000 mc apă. Acest lucru a fost necesar, fiindcă, mai ales vara, nivelul apei era mic şi s-au format locuri mâloase, care au avut un miros foarte neplăcut. Datorită acestei stavile lacul se poate folosi după necesităţi.
În zilele noastre sunt aici locuri bogate în peşti, mai ales crapi şi caraşi, spre marea bucurie a pescarilor. Se poate practica pescuitul atât în timpul zilei, cât şi noaptea. Lacul Szenke este bogat în insule, în peisaje sălbatice, romantice. Flora reprezintă o unitate aparte, fiind prezente specii mărunte, ca lintiţa, algele, irisul, papura, stuful şi altele.

Târgul mare de pe malul Szenke din Penyige
Târgul mare de pe malul Szenke din Penyige s-a organizat prima dată în anul 2001, care de a lungul anilor a devenit locul cel mai îndrăgit, mai colorat dintre evenimentele turistice tradiţionale din cadrul Festivalului din Szatmár, unde se întorc an de an mii de turişti şi oaspeţi, să participe la aceste manifestări şi să aibă parte de buna dispoziţie şi atmosfera de târg. Autorităţile comunei Penyige, alături de locuitorii comunei, care s-au unit şi cu entuziasm prin voluntariat au organizat acest eveniment.
Prin organizarea manifestării tradiţionale Târgul mare de pe malul Szenke, prezentăm tradiţiile populare din regiunea Szatmár, gustul mâncărurilor vechi, uitate, totodată încercăm să prezentăm celor interesaţi meseriile populare vechi, uitate deja.
Vizitatorii târgului îşi pot face o viziune în viaţa de toate zilele al oamenilor, care trăiesc pe aceste meleaguri, tradiţiile lor, în timp ce pot gusta bunătăţile gastronomice uitate.
Pe lângă expoziţiile meşteşugarilor, programele culturale, artiştii amatori, preparatele ungureşti pregătite nu se mai găsesc în comerţ. Prin prepararea la foc liber a mâncărurilor pot fi cunoscute obiceuirile gastronimice ţărăneşti din Szatmár.
Târgul mare de pe malul Szenke din Penyige dovedeşte, că este nevoie de astfel de evenimente, nu numai pentru turiştii, care ne vizitează, dar şi pentru locuitorii comunei. Acest eveniment dezvoltă atracţia turistică a localităţii, prin organizare locuitorii devin o adevărată comunitate, datorită faptului că, în organizare participă toţi locuitorii de la mic la mare.