Satul Sauca a fost atestat documentar în anul 1220 sub denumirea de Szodemeter, parte a Comitatul Szolnok-ului, incorporat ulterior în comitatul Salajului. Începând cu anul 1389 aici se ţine în fiecare joi un târg săptămânal, care însă nu s-a păstrat până în prezent.Localitatea era vestită pentrui cultura viţei de vie, păduri şi fântâni.
Sauca

Primăria Săuca
Tel: +40-0261.822865
Fax: +40-0261.822865
E-mail : primaria@sauca.ro

Primar: Marian Gheorghe
Viceprimar: Panc Gheorghe
Secretar: Elisabeta Sălăgean

Prezentare
În sudul judeţului Satu Mare, în câmpia Eriului, la graniţa cu judeţul Bihor, se află comuna Săuca. Situată la poalele Dealului Barcăului, localitatea este străbătută de valea Becheni şi valea Ratului.
Relieful este alcătuit atât din zone deluroase, cât şi din zone de câmpie.
Situată la 13 km de orasul Tasnad şi la 74 km de municipiul Satu Mare, Săuca se învecinează la nord cu comuna Santau, la est cu orasul Tasnad şi comuna Cehalut, la vest cu comuna Pir şi la sud cu judetul Bihor.
Cu o suprafaţă totală de 5270 ha, localitatea este alcătuită din cinci sate: Săuca, reşedinţa administrativă, Becheni, Cean, Chisău şi Silvaş.
Aici locuiesc în jur de 1500 de persoane.

Sauca

Biserica reformata

Căi de acces

Comunicarea satelor componente cu localităţile învecinate este asigurată de drumurile judetene 195D şi 191 şi de drumurile comunale 39 şi 42.

Istoric

Satul Sauca a fost atestat documentar în anul 1220 sub denumirea de Szodemeter, parte a Comitatul Szolnok-ului, incorporat ulterior în comitatul Salajului. Începând cu anul 1389 aici se ţine în fiecare joi un târg săptămânal, care însă nu s-a păstrat până în prezent.
Localitatea era vestită pentrui cultura viţei de vie, păduri şi fântâni. În jurul anului 1682, satul a fost pustiit de turci, tâlhari sătmăreni şi de curuti.
Celelate sate ale comunei au fost atestate documentar după cum urmează: Becheni în anul 1334, Cean în 1244, Chisău în 1475 şi Silvaş în anul 1234.
Sauca este comuna natala a poetului maghiar Kolcsey Ferenc.

Atracţii

  • Casa memorială Kolcsey Ferenc – poet, critic şi om politic – a scris poezia “Imn” azi imn al Ungariei;
  • Parohia greco – catolică;
  • Lacul pentru pescuit (cu o suprafaţă de 20 de ha) între localităţiile Becheni şi Chereuşa

Sauca

Sauca, eveniment comemorativ Kölcsey Ferenc