Comuna Urziceni este situată în partea de vest a judeţului Satu Mare, la 56 km distanţă de municipiul Satu Mare. Comuna este formată din următoarele localităţi: Urziceni – centru administrativ şi Urziceni Pădure. Comuna Urziceni se învecinează la nord cu Ungaria şi comuna Berveni, la est cu comuna Căpleni şi municipiul Carei, la sud cu comuna Foieni, iar la vest cu Ungaria.

Urziceni

Primăria comunei Urziceni
Cod postal: 447340
Telefon +40-0261874215
E-mail : urziceni@cjsm.ro;
primaria@comunaurziceni.ro

Primar:Mellau Iosif
Telefon : +40-0722-268920
E-mail : primarurziceni@cjsm.ro;
primaria@comunaurziceni.ro

Viceprimar: Gelen Iuliu
Telefon : +40-0744-708412
E-mail : viceprimarurziceni@cjsm.ro

Secretar: Tempfli Iudita
Telefon : +40-0728-226939
E-mail : secretarurziceni@cjsm.ro

Bine aţi venit pe site-ul Primăriei comunei Urziceni
Comuna Urziceni este situată în partea de vest a judeţului Satu Mare, la 56 km distanţă de municipiul Satu Mare.
Comuna este formată din următoarele localităţi: Urziceni – centru administrativ şi Urziceni Pădure.
Comuna Urziceni se învecinează la nord cu Ungaria şi comuna Berveni, la est cu comuna Căpleni şi municipiul Carei, la sud cu comuna Foieni, iar la vest cu Ungaria.
Comuna este străbătută de la sud la nord de Valea Neagră, care a fost regularizată recent până la canalul Crasna. În partea de vest a comunei zona este străbătută de valea Horea, iar în partea de est de Valea Mare.
Pe teritoriul administrativ al comunei Urziceni se află o rezervaţie naturală – Pădurea de frasini, mai multe plante şi specii de animale fiind protejate.

Stimaţi concetăţeni
În calitate de primar al comunei adresez un sincer bun venit tuturor celor care aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.
Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală, şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască, atât pe noi cât şi comuna noastră.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi de peste hotare, pentru ca aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, ce sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi veţi avea dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oameni prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.

Primar
Mellau Iosif

Istoricul localităţii
Comuna Urziceni a făcut parte din comitatul Satu Mare. În urma împărţirii Ungariei între Imperiul Otoman, Habsburgi şi Transilvania, această regiune, pe parcursul secolelor XVI şi XVII, este scena multor războaie care au decimat populaţia. După 150 de ani de lupte, Habsburgii au ieşit învingători. Războiul de independenţă condus de Francisc Rakoczi II s-a desfăşurat şi pe teritoriul comitatului Satu Mare. Cetatea Satu Mare apărată de Habsburgi a fost asediată 17 luni. Oastea “curuţilor” a ocupat cetatea la 1 ianuarie 1705, dar comitatul a suferit foarte mult, fiind pustiit. După 30 aprilie 1711 – de la semnarea tratatului de la Satu Mare urmează o perioadă de pace.
Prioritatea în această perioada a fost popularea satelor şi oraşelor nelocuite, a zonelor pustiite.
Populatia decimata de războaie şi foamete, a suferit între anii 1709 şi 1712 şi de epidemie de ciumă. Pământurile au rămas nelucrate din cauza lipsei de forţă de muncă.
Teritoriul din zona Careiului aparţinea contelui Karolyi Sandor care a cerut acordul şi sprijinul Cancelariei Regale a Ungariei şi a Consiliului de Război în lunile aprilie-iunie a anului 1712 pentru colonizarea zonei cu populaţie şvabă catolică.
Până la 23 iunie 1712 au ajuns în zona Careiului mai mult de 1000 de persoane de origine şvabă.
Populaţia din Urziceni este originară din Wurtenberg (59%), Baden (36%) şi Bavaria. Aproape în fiecare an până în 1726 sosesc colonişti, ţărani şi meşteşugari.
Contele dorind să evite disputele între populaţia maghiară şi şvaba înfiinţează colonii separate pentru şvabii de religie catolică cum ar fi: Urziceni, Foieni, Vallaj (Ungaria) şi Cămin.
Până în 1848 coloniştii svabi au fost iobagi care plăteau tribut stăpânului. După desfiinţarea iobăgiei terenurile au fost răscumpărate, ţăranii prin munca lor transformând satele în localităţi înfloritoare.

Dintre monumentele de arhitectură din localitatea Urziceni amintim:
♦ Capela Sfântul loan de Nepomuk, construită în 1722
♦ Biserica Romano-Catolică, construită în 1751, renovată şi sfinţită în 1877
După Primul război mondial în urma Tratatului de la Trianon comuna intră în componenţa României.
La ora actuală comuna cuprinde două localităţi: Urziceni şi Urziceni Pădure, localitate înfiinţată în anul 1959.
Evoluţia populaţiei în comună se prezintă astfel: în anul 1808 erau 858 locuitori, în anul 1912 erau 1594 locuitori, în anul 1930 erau 1655 locuitori, în anul 1974 erau 2300 locuitori, iar în 1992 erau 1613 locuitori.

Evenimente locale:
■ Ziua comunei – ultima duminică din luna iulie;
■ Balul culesului de struguri – septembrie;
■ Hramul bisericii cu slujba la biserica romano – catolică, iar seara bal în căminul cultural;
■ Anual se organizeaza meci de fotbal între locuitorii comunei Urziceni şi cei din comunele învecinate, inclusiv din Ungaria