Descoperire senzaţională la mănăstirea franciscană din Căpleni! Unul dintre meşterii care lucrează la renovarea unei aripi a clădirii a descoperit, din întâmplare, o boltă de fereastră sub tencuiala pe care încerca să o îndepărteze de pe perete.

Bazându-se pe experienţa sa, şi-a dat seama că fereastra respectivă nu face parte din structura actuală a clădirii şi a anunţat specialiştii de la Muzeul Judeţean Satu Mare, pentru ca aceştia să facă cercetările ştiinţifice adecvate la faţa locului.

Rezultatele acestor cercetări au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi reprezentanţii Direcţiei de Cultură Satu Mare şi ai Episcopiei Romano-Catolice.

Astfel, constatările specialiştilor par a confirma legenda locală potrivit căreia actuala mănăstire franciscană a fost construită pe ruinele unei mănăstiri benedictine ridicate în secolul XI, mai precis în 1080, potrivit primei atestări documentare a satului Căpleni, ceea ce înseamnă că lăcaşul de cult este mult mai vechi decât s-a crezut până acum.

Se pare că prima mănăstire, ridicată de călugării benedictini, a fost depopulată şi în mare parte distrusă în urma incursiunilor tătarilor şi ale turcilor în această regiune, fiind reconstruită de călugării franciscani, cu sprijinul contelui Alexander von Karolyi, abia la începutul secolului al XVIII-lea, odată cu colonizarea şvabilor în localitatea respectivă.