O parte a sătmărenilor care au salvat pui de barză căzuţi din cuiburi în această vară au fost premiaţi, în semn de recunoştinţă, de sucursala din Satu Mare a Societăţii Ornitologice Române, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat vineri la Casa Verde din Grădina Romei.

În deschiderea ceremoniei, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Ioan Man, care este şi membru al Societăţii Ornitologice Române, a explicat că în această vară, din cauza secetei prelungite, un număr neobişnuit de mare pe pui de barză au fost în pericol, deoarece, neprimind hrană suficientă de la părinţii lor, nu au avut puterea să zboare şi au căzut din cuiburi.

În lunile iulie şi august au fost semnalate peste 30 de astfel de cazuri, în 18 localităţi din judeţul Satu Mare, între care se numără Livada şi satul Nisipeni din comuna Lazuri. Oameni inimoşi au salvat puii de barză albă, o specie pe cale de dispariţie în ţările occidentale din Europa, dar care şi-a găsit un mediu potrivit în timpul verii în judeţul Satu Mare, mai ales pe Valea Ierului.

Cei mai mulţi pui salvaţi s-au întremat după ce au fost îngrijiţi de salvatorii lor şi au reuşit să zboare spre ţările calde în această toamnă, iar patru dintre ei au rămas la Grădina Zoologică din Baia Mare.