În cadrul acţiunii de inelare a puilor de barză albă, desfăşurată marţi în mai multe localităţi din zona Ugocea de către voluntarii Societăţii Carpatine Ardelene şi studenţii Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, au fost amplasate şi câteva zeci de stative metalice pentru susţinerea cuiburilor de barză în vârful stâlpilor înaltă tensiune.

Iniţiativa aparţine conducerii societăţii Electrica Distribuţie Transilvania de Nord SA, care, în colaborare cu Societatea Carpatină Ardeleană, a găsit această metodă ingenioasă prin care sunt salvate anual zeci de păsări şi, în acelaşi timp, se asigură fără probleme distribuirea energiei electrice în regiune.

Amplasarea unor stative metalice la o înălţime de un metru deasupra stâlpilor electrici este o necesitate, în condiţiile în care aceşti stâlpi au devenit locurile preferate de berze pentru a-şi construi cuiburile specifice. De-a lungul anilor, însă, multe berze au pierit electrocutate din cauza atingerii cablurilor electrice neizolate, iar prezenţa cuiburilor pe stâlpi a creat dificultăţi în întreţinerea şi repararea reţelelor de alimentare cu energie electrică a localităţilor.